הכל על הרפואה הסינית

הכל על הרפואה הסינית

איך מאבחנים לפי הרפואה הסינית?

להבין את ההסתכלות השונה של הרפואה הסינית?

השמחה לפי הרפואה הסינית

הזיכרון ברפואה סינית

האם אפשר לשלב רפואה סינית ורפואה מערבית?

מה אומרת הרפואה הסינית על הכעס?

דאגות יתר, הרפואה סינית מדברת על זה?

מיון או רפואה סינית?

מה המקורות של האנרגיה שלנו ברפואה סינית?

הכוח רצון לפי הרפואה הסינית

…..



איך מאבחנים לפי הרפואה הסינית?
להבין את ההסתכלות השונה של הרפואה הסינית?
השמחה לפי הרפואה הסינית
הזיכרון ברפואה סינית
האם אפשר לשלב רפואה סינית ורפואה מערבית?
מה אומרת הרפואה הסינית על הכעס?
דאגות יתר, הרפואה סינית מדברת על זה?
מיון או רפואה סינית?
מה המקורות של האנרגיה שלנו ברפואה סינית?
הכוח רצון לפי הרפואה הסינית
…..



איך מאבחנים לפי הרפואה הסינית?

האבחון ברפואה סינית שונה מזה של הרפואה המערבית. ברפואה סינית לא מאבחנים לפי סימן או סימפטום בודד. הוסף של הרבה אינפורמציות חשובות כדי לא לטעות בדיאגנוזה.אכן, היא משתמשת בכמה דרכים כדי לקבל הוסף של אינפורמציות שיאפשרו לאבחן את הפטולוגיה של המטופל.

יש דרך תשאול , הסתכלות, שמיעה, דופק ולשון. כל דרך הוא אומנות בפני עצמה כדי לגלות את האנרגיות שצריכות טיפול. ננסה להסביר טיפה כל אחד מהדרכים.

התשאול היא דרך חשובה כדי להבין את הפטולוגיה. אכן, הוא מאפשר לדעת דברים שהדרכים אחרים לא יכולים כמו איך הוא אוכל , איך הוא יושן , מה המצב החברתי שלו ? דברים שאפשר לנחש אבל שרק תשאול יאפשר לדעת את האינפורמציות הללו. בגלל זה התשאול הוא אחד מן הדרכים העיקרים לאיבחון ברפואה סינית.

למרות זאת, דרכים אחרים קיימים כי לא תמיד התשאול מגלה את האמת על הבעיה הרפואית של החולה ולא תמיד האינפורמציות מדוייקות ומשקפות את המציאות.

ההסתכלות היא גם עולם ומלואו, שהרבה ספרים מדברים על זה. ברפואה סינית ההתבוננות על הגוף ו על הפנים של המטופל מאפשרים להבין הרבה על מצב הבריאותי של המטופל. לדוגמא, אפשר למצוא כל האנרגיות של הגוף בפנים, כי כל חלק מהפנים מבטא אנרגיב מסויימת. סימן של אדמומיות או של פריחה באזור מסויים בפנים יכול לגלות מידע על האנרגיה שמתבטא באזור הזה. אפשר לראות ספרים עם ציורים של אזורים מסוימים בגוף כמו הפנים, היד, הרגל שמחולקים לחלקים עם כל אחד מהם כתוב האנרגיה ששייכת אליו. ההסתכלות היא אומנות ומאפשרת לתת מידעות חשובות לטיפול.

הדבר השלישי , זה השמיעה. בקול של המטופל אפשר לשמוע את המצב של אנרגיות שלו. לכל אנרגיה יש צלילים מסויימים ורק מומחה בשמיעה יוכל לזהות איזה אנרגיות צריכות טיפול. צריך להיות אומן בזה כי השמיעה צריכה להיות עמוקה ולא שטחית. מטופל יכול להגיע עם מלא אנרגיות, עם קול שנראה מלא בשמחה אבל להיות עם חוסר באנרגיה של הלב שהיא האנרגיה שקשורה לשמחה. בגלל זה יש מסטרים בדיקור שממליצים לנגן כלי נגינה כדי לפתח החוש המוזיקלי. הכישרון הזה תאפשר לפתח את השמיעה ותעזור לאיבחון בזמן הטיפול(אני אישית מנגן גיטרה ופסנתר מגיל קטן). קיים קשר בין המוזיקה לרפואה סינית שמתבטא באבחון דרך השמיעה. הקשר הזה מאוד מעניין ופותחת חלון על הסתכלות אחרת על הגוף.זה נושא מאוד גדול שאפשר לדבר עליו שעות ארוכות אבל פה לא נרחיב.

הדבר הרביעי, זה הדופק. בודקים את הדופק באזור פרק כף היד בשני צדדים. היא אומנות שמאפשרת להבין דברים על המטופל. המטפל בודק את המהירות של הדופק , את האיכות שלו , ומרגיש אם הוא שטחי ( מרגיש כשהוא שם את האצבעות בלי ללחוץ על העור את הדופק) או אם הוא יותר עמוק (שכדי להרגיש אותו צריך ללחוץ חזק יחסית עם האצבעות)וכל זה בשלושה אזורים שונים שנמצאים אחד על יד השני. זה הסיבה שהמטפל שם שלושה אצבעות על הדופק ולא רק אחד כי כל אצבע בודק אזור אחר. בקיצור, בדיקת הדופק היא מורכבת ודורש ידע והרבה ניסיון אבל מאפשרת להוסיף אינפומציות על המטופל.

הדבר האחרון היא הבדיקת הלשון. הלשון היא השריר היחידי בגוף שלא מחוסה עם העור. בלשון מסתכלים על הצורה, על הצבע, על החריצים עם יש, ועל החיפוי. היא גם מורכבת מכמה אזורים שכל אזור קשור לאנרגיה מסויימת. לדוגמא הטיפ של הלשון קשור לאנרגיה של הלב. הצדדים של הלשון קשור לאנרגיה של הכבד ושל הכיס המרה. סימן על אזור מסויים נותן מידע על האנרגיה ששייך אליו.

לסיכום, קיים הרבה דרכים לאיבחון ברפואה סינית ושילוב שלהם מאפשרת לא לטעות בדיאגנוזה. לאנשים שלא מכירים את העולם הזה יכולים להיות סקפטיים אבל זה פשוט דרך אחרת להסתכל על הגוף מזה של הרפואה הקונבניונאלית. הרפואה הסינית אומרת שכל ביטוי של הגוף ושל הנפש הוא אינדיקציה למה שקורה בפנימיות שלנו. וזה להסתכל על כל מטופל כמו אומנות בפני עצמה. ובהתבוננות על האומנות הזאת אפשר להבין הפטולוגיה של המטופל ולטפל בה.


להבין את ההסתכלות השונה של הרפואה הסינית?

הרפואה הסינית תמיד הסתכלה על הגוף ועל הנפש בצורה שונה של הרפואה המערבית. הרבה הבדלים בהסתכלות שמייצרים אי הבנה אצל אנשים מסויימים שגורם להם למחוק את הרפואה הזאת בסיבה לא מוצדקת.

התרבות הסינית רחוקה מאיתנו לא כמו התרבות של ארצות-הברית. אכן, רואים את זה לדוגמא בסרטים. ארצות הברית היא מדינה עם לא אותה שפה אבל למרות זאת יש הרבה סרטים שאנחנו מכירים מהם. דבר ראשון כי אינגלית היא שפה שהרבה מבינים אבל גם כי הרבה סרטים תורגמו. עכשיו בסין חסר סרטים באיכות גבוהה ?לא.

למרות זאת לא מכירים כמעט סרטים שבא מסין.וזה תופעה שקורה גם בתחום הרפואה. בסין בתי חולים מלאים מרפואה סיני, מדיקור סיני, מצמחי מרפא... מסיבה פשוטה שאנשים מבסוטים ממנה ורואים שהיא יעילה מאוד. למרות זאת, יש תופעה שקורה שכמעט לא מכירים על הרפואה הזאת. כמה מאמרים, כמה ספרים, כמה כתבות וידאו קיימים על הרפואה הסינית? כמעט כלום בהשוואה לרפואה המערבית.אני לא אנסה פה להסביר את הלמה, אני רק בא להגיד עובדה. החוסר ידיעה על העולם של הרפואה הסינית, לא עוזר לנו ורק מוסיפה על הקושי להבין את הגישה השונה ומיוחדת. אני אנסה להבהיר את העניין. אני לא מבטיח שתבינו ב100 אחוז את ההסתכלות השונה אבל לפחות שתתחילו לפתוח את הראש ותתחילו לראות את הגוף שלכם והנפש שלכם בצורה קצת אחרת ממה שהייתם רואים עד עכשיו.

הרפואה הסינית מנסה לראות את האספקט הגשמי וגם הרוחני של כל בן אדם. היא לא מסתכלת על הגוף כמו מכונה אלא רואה אותו ככלי לדבר יותר רוחני.אומרת הרפואה הסינית: אנחנו כולנו מורכבים מחלק יותר רוחני שמתבטא בגוף שלנו ובמחלות. לפי הרפואה סינית, אין איבחון בלי לראות החלק היותר פנימי של בן אדם, החלק של הרגשות, את החלק היותר רוחני שלו.

למדנו להסתכל על הגוף ועל הנפש כשני דברים שונים. אם כואב לנו ברגל הולכים לרופא, עם מרגישים בעיה נפשית הולכים לפסיכולוג. כל אחד והתחום שלו. זה דבר נפלא וזה מאפשר לקבל טיפול עם מומחים בבעיה הספציפית שלנו. חשוב להגיד שהרפואה הסינית לא בא להחליף את הרפואה המערבית,ולא בא להגיד מי יותר טוב חס ושלום, אלא בא להשלים את הרפואה המערבית. ברפואה סינית רואים את הקשר בין הגוף והנפש. לא מסתכלים רק על הנפש ולא מסתכלים רק על הגוף אלא מסתכלים גם על הקשר ביניהם ויש קשר ביניהם ענק.

כשמסתכלים על המחלות, לפעמים אפשר לראות את הקשר הזה חזק. קשה להתעלם ממנו. בוא ניקח כדוגמא פטולוגיה מאוד שכיחה : חרדות. אם מסתכלים על הסימפטומים אז בוודאי מדברים על סימפטומים נפשים כמו דאגות יתר, פחדים לא מציאותים אבל למרות שהיא מחלה נפשית יש לה גם ביטויים גופניים כמו רעד לפעמים, דפיקות לב, סחרחורת, מתח בשרירים ועוד. מטופל אמר לי "מאז המוות של קרוב משפחה, יש לי הפרעה בקצב הלב. והוא רואה, מרגיש את הקשר ביניהם. קורה שלפעמים אנשים מרגישים שפגיעה נפשית גורם להם סימפטומים גופנים. בדוגמא שלקחנו אפשר לשאול: אבל איך זה יכול להיות בן אדם שמאבד קרוב משפחה, זה פוגע בנפש שלו לא בגוף? אבל למרות זאת רואים שפגיעה בנפש יכול לגרום לבעיה גופנית כמו הפרעה בקצב הלב (בדוגמא שלקחנו). אם מתבוננים ונהיה אמיתיים אם עצמנו אנחנו לפעמים נראה ונרגיש קשר בין הגוף לנפש. אבל צריך להיות יד על הדופק. יד על הדופק בכוונה להיות בהקשבה לגוף ולנפש שלנו. כל האבחון ברפואה סינית קשורה להסתכלות הזאת. לא מחפשים את התאים הקטנים, מחפשים את האנרגיות שאחראים על התאים.והאנרגיות הן המתפקדות מה שקורה בגוף וגם בנפש.ואותם אנרגיות שזורמות בנפש גם זורמות בגוף, בגלל זה הקשר כל כך גדול. לאנרגיה מסויימת יש לה גם תפקידים נפשיים וגם תפקידים גופנים. בעל שכועס על אשתו גורם לו אי נוחות רגשית אבל גם יכול לגרום בעיות פיזיות. בגלל זה כל כך חשוב סביבה טובה, התנהגות טובה ועבודה על עצמנו. לשפר את המידות זה גם עבודה על הבריאות ברפואה סינית ועכשיו אתם מבינים יותר טוב למה. בן אדם כעסן הורס את האנרגיה של הכבד ולכן חשוב לו לעבוד עליו. מישהו שאין לו שמחת חיים מעיד על פטולוגיה באנרגיה של הלב שצריכה חיזוק, עבודה על השמחה יעשה לו טוב לאנרגיה של הלב . הדבר הראשון שכל אחד יכול לעשות, זה לראות במה הוא חלש כדי לדעת במה לעבוד. דיקור סיני עוזרת בצורה נפלאה בעבודה הזאת. כי לפעמים העבודה עצמית לא מספיקה וטיפול בדיקור סיני יכול לעשות את ההבדל.

זה אחד מההבדלים הגדולים שיש גם בין הרפואה הסינית והרפואה המערבית, ההסתכלות על עבודה על המידות כדרך לעבוד על הבריאות. בגלל זה אנשים יכולים לראות אותה כרוחניות ולא כרפואה, אבל זה טעות. יש פשוט קשר עמוק בין הרוחניות והבריאות והרפואה הסינית ראה את זה.

לסיכום, ההסתכלות בין הרפואה הסינית לרפואה המערבית שונה ובעקבות זה גם הדרכי איבחון וטיפול שונים. בגלל חוסר ידע,ההבדלים גורמים לפעמים לאי הבנה שמונע את האנשים להגיע לטיפול. זה תופעה עצובה כי הרבה אנשים יכולים להגיע לריפוי עם הרפואה הסינית אפילו אם הרפואה המערבית לא הצליח. ואחד מן הסיבות היא דווקא בגלל ההסתכלות השונה. הרפואה הסינית לא רואה את הגוף כמכונה אלא יותר כסוס ורוכב שהרוכב הוא הנפש והסוס הוא הגוף. אחד קשור עם השני ואחד משפיע על השני.

השמחה לפי הרפואה הסינית

שאל אותי מטופל האם צריך להיות בשמחה רק על ידי גורמים חיצוניים או אפשר להיות בשמחה בצורה טבעית? הוא לדוגמא אמר לי שהוא מרגיש שמחה רק כשיש סיבה חיצונית. אבל בלי זה הוא לא מרגיש שמחה. הוא לא ידע אם זה דבר תקין.

ברפואה סינית, האנרגיה של הלב קשורה לרגש השמחה. כדי לדעת עם האנרגיה של הלב תקינה, השמחה של המטופל תהיה אינדיקציה. אומרת הרפואה הסינית שבן אדם בריא, עם אנרגיה של הלב בריאה, תהיה בן אדם עם שמחה תמידית. זה מתבטא בלקום בבוקר ולהרגיש שמחה אפילו שאין סיבה לשמחה הזאת. ללכת לעבודה עם שמחה בלב אפילו שיודעים שבעבודה מחכה לנו ים של עבודה משעמם. להרגיש שמחה פנימית אפילו שמחכים בחדר המתנה את התור לרופא. אבל גם לבטא את השמחה החוצה מתי שיש גורם חיצוני כמו לידה , הודעה משמחת, הצלחה במבחן, וכולי... זה שמחה בריאה, שמחה שמבטא שהאנרגיה של הלב תקינה. שימחת יתר לעומת זאת מבטא עודף אנרגיה של הלב והדבר הזה דורש טיפול. אפשר לראות את זה אצל אנשים שסובלים ממניאה דיפרסיה. יש להם תקופות של מאניה ותקופות שמרגישים בדיכאון. בתקופה של מניה, החולה יכול להיות בעודף שמחה. זה מצב שמראה על חוסר איזון ודורש טיפול.

לסיכום, השמחה היא אינדיקציה למצב האנרגטי של הלב. שמחת חיים היא ביטוי לאנרגיה טובה של הלב. למרות זאת לפעמים שמחה יכולה להיות סימן של חוסר איזון אנרגטי אם היא נמצאת בעודף. לשים לב על השמחת חיים שלנו זה לשים לב על האנרגיה של הלב שלנו, אז בוא נשמור עליה.


הזיכרון ברפואה סינית

האם אפשר להשפיע בזיכרון עם הרפואה הסינית? האם זיכרון זה משהו שנולדים איתו או לא?

במהלך החיים הזיכרון יכול לרדת אבל כמו הוא יכול לרדת הוא גם יכול לעלות. הוא יכול להשתנות ורפואה סינית יכול לגרום את זה. יש שלושה סוגים של זיכרון:

- זיכרון תווך ארוך

- זיכרון לימודי

- זיכרון תווך קצר

הזיכרון יכול להיות פגוע ברק אחד מהשלושה סוגים או מכמה ביחד. ברפואה סינית כל סוג זה אנרגיה אחרת. הזיכרון בתווך ארוך קשור לאנרגיה של הלב. עבדוה על האנרגיה הזאת יכולה להשפיע על הסוג הזה של זיכרון.

הזיכרון בתווך קצר קשור לאנרגיה של הכליות. האנרגיה הזאת קשורה לכוח רצון. והזיכרון הלימודי קשור לאנרגיה של טחול. עודף שימוש בזיכרון הלימודי יכול ליצור חוסר באנרגיה של הטחול עם הזמן. אנשים שעושים לימודים קשים ושמבקש הרבה למידה צריכים להיזהר לשמור על האנרגיה של הטחול. דיקור סיני יכול לחזק את האנרגיה הזאת ולהימנע מחולשה באנרגיה של הטחול.


האם אפשר לשלב רפואה סינית ורפואה מערבית?

כן בהחלט, ויש יתרון לזה. כשבן אדם סובל מפתולוגיה, הוא רוצה להיפטר הכי מהר שאפשר כדי לחזור לשגרה ולאיכות חיים טובה. ברפואה מערבית קיימות הרבה תרופות שמשפיעות תוך זמן קצר על הרבה מחלות. אבל לפעמים התרופה לא מספיקה כדי לסלק לגמרי את האי נוחות, את הכאב, את התחושה הלא נעימה שמפריע. שילוב התרופות עם הדיקור סיני יכול לעזור להגיע ליעד הזה יותר מהר ועם השפעה לתווח יותר ארוך. אני מסביר.

בוא ניקח לדוגמא בן אדם שסובל מכאב גב תחתון שמקרין לו לאורך הרגל. עשה אבחנה וגילו לו שהוא סובל מסיאטיקה. הרופא נתן לו תרופות אבל הוא עדיין סובל ולא יכול לחזור לעבודה בגלל זה. אם הוא יבוא לדיקור סיני הכאבים יוכלו לרדת בצורה מספיק משמעותית אחרי כמה טיפולים בודדים כדי לחזור לעבודה. אז איך זה עובד? פשוט. אם בן אדם היה סובל מ0 עד 10 בערך 7 ( 0 זה לא כואב בכלל ו10 זה הכי כואב שבעולם) אז התרופות יורידו לו נגיד עד 5 והדיקור יעזור לו להוריד עוד קצת בתחושה. נגיד שביחד הוא יגיע ל3 שזה דבר שהוא יכול לסבול ומאפשר לו לחזור לשגרה. בוודאי שזה עד שהדיקור יעשה יותר אפקט ועם הזמן ירד ל0. לכן, שילוב הרפואה הסינית והרפואה המערבית היא דבר חכם.

דבר שני, בדרך כלל אין התנגשות לשלב את הטיפול של הדיקור סיני ושל הטיפול ברפואה מערבית. הטיפולים לא מתנגשים אחד לשני אלא עובדים במקביל על הפתולוגיה.

דבר שלישי, לפעמים יש תועלת גדולה לשלב, כי תהיה לדוגמא תרופות מצויינות לקבלת הקלה לכאב בזמן קצר מאוד, אבל דיקור סיני יוסיף טיפול בשורש של הבעיה. לא רק לטפל בסימפטומים כאן ועכשיו אלא גם לעבוד בצורה עמוקה יותר כדי שהמחלה לא תהיה כבר חלק מהמטופל. אז השילוב מאפשר הרבה פעמים לטפל בכמה רבדים שונים במקביל.


מה אומרת הרפואה הסינית על הכעס?

ברפואה סינית הרגשות מחולקות ל5 חלקים שמחוברות ל5 אלמנטים. יש את האלמנט של האש שקשור לשמחה, יש את האלמנט של האדמה שקשור לדאגות ויש אלמנט של העץ שקשור לכעס. האנרגיה שקשורה לכעס היא האנרגיה של הכבד. אז בוא ננסה להיות קצת פרקטי שנראה קצת מה ההסתכלות על הכעס ברפואה סינית יכול לעזור לנו להבין יותר מה שקורה בחיים שלנו. במהלך האיבחון ברפואה סינית, המטפל יכול לשאול את השאלה : " האם אתם כועסים הרבה" או גם " האם יש דברים בחיים שלכם שגורם לכם לכעוס " היינו יכולים לחשוב, מה זה משנה לרופא שצריך לטפל בבריאות שלי ולא במידות שלי, לדעת את זה? אבל כן יש עניין חשוב והבריאות קשורה לכעס שלנו ואם נרצה להיות יותר מדוייק הזרימה הטוב החלקה והבריאה של האנרגיה של הכבד בתוכנו קשורה עם הכעס. זה יכול לגרום לכאבי ראש, בעיות בזרימת דם ונדודי שינה. לעבוד על המידה של הכעס זה גם לטפל בבריאות אומרת הרפואה הסינית. לפעמים אצל אנשים, זה מגיע למצב שאי אפשר לשלוט על הכעס. זה כבר מראה על פטולוגיה יותר רצינית. זה יכול להיות ביטוי של תקיעות אנרגית הכבד. הדיקור סיני הוא כלי מדהים כדי לפתוח חסימות מסוג הזה. זה לא דבר נדיר לשמוע בקליניקה של רפואה סינית מטופל שאומר שהוא מרגיש פחות כועס. זה בדרך כלל מעיד על שיפור המצב המטופל. אבל מישהו שרוצה לעבוד על זה לבד צריך להיזהר. חשוב לא להישאר כל הכעס בפנים. העבודה צריכה להיות עמוקה יותר, המטרה זה להחזיר זרימה תקינה לאנרגיה שקשורה לכעס. אנחנו צריכים להיות מסוגלים לכעוס מבחוץ בלי לכעוס מבפנים. זה המצב הבריא. העבודה על השורש חשובה כדי לא רק לעבור את הבעיה למקום אחר. ידעיה איך לאבחן בצורה בסיסית ברפואה סינית יכול לעזור לכל אחד לבדוק את עצמו אם העבודה הרוחני שהוא עושה נכון. לפעמים, העבודה עצמית לא במידה הנכונה ועלינו להקשיב לגוף ולעצמנו כמו שצריך כדי לזהות את זה ולתקן. מטפל ברפואה סינית טוב מסוגל לבדוק ולעזור לכם לדעת יותר על מצבכם הבריאותי. אל תשאירו לבד, יש כלים מדהימים ברפואה סינית כדי לעזור לכם לשפר את הבריאות שלכם ולכן האיכות חייכם.


דאגות יתר, הרפואה סינית מדברת על זה?

דאגות היא דבר שלצערנו הרב מאוד נפוץ. היום יש לנו כל כך הרבה דברים טובים שמשפרים את האיכות חיים כמו אינטרנט, האפשרות לנסוע ברכב, באוטובוס, חנויות מלא מוצרים כדי לספק לנו כל הצרכים שלנו (מזון, בגדים ועוד), יכולת חימום שלא היה קיים לפני 100 שנה... ולמרות זאת הרבה אנשים דואגים. צריך לדעת שהדאגות שלנו מתחילות קודם כל בתוכנו בוודאי שגורמים חיצונים יכולים לעורר לנו דאגות אבל זה רק מעורר דברים שקיימים בתוכנו. דאגות קשורות לאנרגיה של הטחול ושל האלמנט של האדמה. כדי להיות בלי דאגות צריך שהאנרגיה הזאת תזרום באופן חופשי במסלול האנרגטי שלו. המסלול האנרגטי נקרא מרידיאן ברפואה סינית. תקיעות לאורך המרידיאן הזאת יוכל ליצור כאבים, בעיות עיכול ודאגות. כדי שתהיה לנו זרימה חלקה וטובה צריך שתהיה לנו אנרגיה של הטחול חזקה שהיא לא תהיה מושפע מכל מיני דברים חיצוניים. להיות עם אנרגיה של הטחול טובה, זה כמו עץ שהאדמה מאפשרת לו גדילה טובה. בכל משפחה חשוב שתהיה אנרגיה הזאת טובה כדי שבני המשפחה תהיו להם בסיס טוב לגדול בבריאות וברוגע. זה ממש כמו זרע ששמים בתוך האדמה. האדמה מסמל את האנרגיה של הטחול. כולנו מבינים שהגדילה של הזרע תלויה עם האיכות של האדמה. דאגות בתוך משפחה או אפילו בעבודה פוגעת בזרימה הטובה של האנרגיה של הטחול. עלינו לשים לב לזה ולנסות לסלק את הדאגות.היצר לפעמים לא יתן לנו רוגע נפשית ויתן לנו סיבות טובות לדאוג. אפשר להגיד לעצמנו שנפסיק לדאוג לבריאות שלנו. אבל לא לדאוג בפנים זה לא אומר לא להיות אחראי. עלינו לעשות כל מה שצריך לעשות לפי מה שמבינים עם השכל, אבל למרות זאת לא לתת לעצמנו לייצר דאגות. דאגות יתר מכניס אותנו ללופ שלא עוזר לנו לפעול כראוי. יותר בן אדם יצליח להיות חוסר דאגות בתוך מצבים מסובכים ומלחיצים, יותר זה יראה על האנרגית הטחול טובה וחזקה.

עלינו לשמור על עצמנו כדי שאף אחד יצטרך לשמור על עצמנו. לשחרר את הדאגות זה חלק מלקחת אחראיות על הבריאות שלנו.


מיון או רפואה סינית?

במקרים דחופים צריך ללכת למיון. בישראל הקליניקות של רפואה סינית לא בנויות כדי לטפל במקרים דחופים. למרות שדיקור סיני יכול גם לעזור במקרים אלו, יש דברים חשובים כמו נתינת חמצן או נתינת נוזלים וכולי שבישראל יש רק במיון. בסין אפשר לראות דיקור סיני גם בחדרי ניתוח אבל בישראל זה לא קיים. בן אדם בישראל שמרגיש שמקרה שלו דחוף חייב ללכת קודם כל למיון. הוא יכול גם שמה לקבל יעוץ ראשוני בטלפון ממטפל ברפואה סינית כדי לקבל תמונת מצב לפי הרפואה סינית ככל הניתן. המטפל יוכל גם אולי לתת טיפים והנחיות כדי לעזור לחולה. מה לאכול, מה כדאי לו לעשות או מה לא לעשות, איזה תרגילים אפשר לנסות ועוד מלא דברים. הגוף שלנו מדבר ולא להבין אותו לפעמים מקשה כדי לעזור לו בצורה נכונה. הרפואה הסינית אומרת שאנחנו לא מכונה, אלא גוף עם נשמה. המילה נשמה דומה למילה נשימה, כי הגוף שלנו צריך לנשום טוב ולפעמים זה רק חלק מהגוף שנמצא בחוסר נשימה. לדעת איזה חלק מאפשרת להתרכז במקום שצריך באמת עזרה. יותר נבין את עצמנו יותר נוכל לעזור לעצמנו. ההסתכלות של הרפואה הסינית גם במקרים דחופים יכול לתת המון. גם כדי למנוע את המקרה הבא אם אפשר אבל גם כדי לדעת איך להגיב למצבנו. כשזה דחוף,הזמן הוא דבר מאוד יקר, ועלינו קודם כל להגיע למיון הכי מהר שאפשר ולקבל טיפול ראשוני. אם אנחנו מלווים את החולה עלינו לנסות להביא אותו במהירות האפשרית למיון אבל בלי לחץ, עם רוגע ככל שאפשר כדי לא להכניס את החולה לפניקה, דבר שרק יכול לקחת לו אנרגיה, דבר שהוא צריך במיוחד ברגעים אלו. אלה הפוך לנסות להרגיע אותו להגיד לו שהכל בסדר, שאנחנו איתו ונעשה מה שצריך, שהוא יכול להיות רגוע. מילים טובות, אנרגיה טובה רק יכולים לעזור. להגיד שהוא יכול שהוא מסוגל שהוא יצליח לעבור את זה בהצלחה רבה, שהוא חזק. יותר נחזק לו את הנפש עם מילים טובות יותר ניתן לו כוח כדי להתמודד בצורה נפלאה במצב הקשה שהוא נמצא בו. וכשהוא יחזור לעצמו, ירגיש מספיק טוב כדי לחזור לבית, אני ממליץ בחום לדבר עם מטפל ברפואה סינית כדי לראות אם יש אפשרות למנוע שהמצב יחזור על עצמו או רק לעזור לו להשתקם.


מה המקורות של האנרגיה שלנו ברפואה סינית?

יש כמה מקורות אנרגיה משתמשים כל יום כדי למלא את הבטריה שלנו. קודם כל יש את האנרגיה של האוויר שנקראת קונג צ'י. האנרגיה הזאת אכרחי כדי לחיות.אם לא נושמים ולא מתמלאים מהאנרגיה הזאת לא נוכל לחיות. דבר שני זה האנרגיה של האוכל שנקראת גו צ'י. האנרגיה הזאת גם חיוני ותוך כמה ימים בלעדיו והמצב שלנו יתדרדר עד למוות חס ושלום. דבר שלישי זה האינטראקציות עם הסביבה שלנו, המשפחה, החברים, האנשים שפחות מכירים ורק פוגשים באוטובוס במכולת ודברים כאלה. גם הם יכולים לתת לנו אנרגיה אבל פחות מהשתיים שאמרנו קודם. זה דבר פחות חיוני אבל שלאורך זמן יכול לגרום למחלות רבות. לדוגמא אסטמה, היא מלחה שיכולה לנבוע מסביבה לא בריאה ושלא נותן את האנרגיה הנכונה ושהגוף דורש. אפשר להגיד שלא מצליחים לנשום בסביבה שלהם. שיפור הסביבה יכול לעזור למחלה לצאת מהגוף.לפעמים זה לא מספיק ויהיה צורך בטיפול עמוק יותר כדי לסלק אותה מהגוף. אנחנו לא מכונות והסביבה שלנו משפיע עלינו. לפעמים בוחרים עם מי אנחנו הולכים לחיות, עם מי נתחתן, באיזה עבודה נעבוד וכולי. עלינו להיות מודע שהבחירה שלנו תשפיע על הבריאות שלנו ועל האנרגיה שלנו. לפעמים רק נראה את ההשפעה לאורך זמן אבל גם לפעמים אנחנו נוכל כבר מהר לראות את ההשפעה עלנו. דבר רביעי יש אנרגיה שנולדים איתו ונקראת הצ'י המקור. האנרגיה הזאת חשובה ואפשר להשפיע עליה קצת לפי מה אנחנו עושים בחיים.

עלינו לנשום טוב כדי לקבל את אנרגיה של האוויר בצורה טובה, עלינו לאכול בכמות הנכונה ואוכל בריא כדי לקבל אנרגיה איכותית דרך האוכל, עלינו לדאוג שנהיה בסביבה טובה ככל האפשר, ועלינו לשמור על האנרגיה של המקור. הרבה דברים שאנחנו יכולים להשפיע עליהם כדי לשפר את הרמה של האנרגיה שלנו. בוא ניקח את החיים שלנו בידיים וככה נשפר את האיכות חיים.


הכוח רצון לפי הרפואה הסינית

ברפואה הסינית יש 14 אנרגיות מרכזיות שעוברים בגוף. כל אנרגיה עוברת דרך מסלול מוכר שקוראים מרידיאן. לכל אנרגיה יש הרבה פונקציות, ובתוכם פונקציות שקשורות לנפש שלנו. האנרגיה של הכליות קשורה לכוח רצון. יותר בן אדם תהיה לו כוח רצון גדול וחזק, יותר זה יראה על אנרגיה טובה של הכליות שלו. חשוב להגיד שמדברים על האנרגיה של הכליות ולא על הכליות עצמם. יכול להיות בן אדם עם כליה אחת ולמרות זאת עם כוח רצון חזק. כדי לשפר את הכוח רצון עלינו לעבוד על האנרגיה של הכליות. אבל עלינו להבין קודם כל שיותר תהיה לנו רצון חזק שלא משתנה כל הזמן, שהניסיון לא נותן לנו להתייאש זה מראה על כוח רצון טוב, על בריאות נפשית. כשכולם אומרים לנו לא , אתה לא מסוגל, תפסיק, תשנה את הדרך, והרצון שלנו מצליח לעמוד על שלו זה סימן טוב מאוד.זה דבר חשוב לכולם במיוחד לאנשים שיש להם חלומות, שרוצים לעשות דברים מיוחדים בעולם ואין להם סביבה תומכת. הכוח הרצון היא הנותן לנו להמשיך למרות הקשיים והכישלונות.בן אדם שרוצה להפסיק להיות שכיר ולהתחיל לפתוח את העסק שלו גם צריך אנרגיה של הכליות טובה. כי יש סיכוי גדול שיהיה לו אתגרים והרצון שלו צריך להיות חזק כדי לא להיות מושפע. עוד נקודה חשובה היא להיזהר לא להשתמה יותר מדי באנרגיה של הכליות, לתת לה גם לפעמים לנוח כדי לא לרוקן אותה. זה חשוב כי זה יכול לגרום לפטולוגיות אם לא שומרים עליה. אפשר גם לאכול מאכלים שמחזקות את האנרגיה של הכליות. עלינו להיות בהקשבה לגוף וגם לשים לב כשהרבה זמן נמצאים במצב שדורש ממנו את הכוח הרצון שלנו, לפעמים הפסקה, חופשה מאפשר לנו למלא את הבטריה כדי לא להגיע למצב שזה הגוף שעוצר אותנו עם מחלה. בוא נשמור על עצמנו.

















איך מאבחנים לפי הרפואה הסינית?

האבחון ברפואה סינית שונה מזה של הרפואה המערבית. ברפואה סינית לא מאבחנים לפי סימן או סימפטום בודד. הוסף של הרבה אינפורמציות חשובות כדי לא לטעות בדיאגנוזה.אכן, היא משתמשת בכמה דרכים כדי לקבל הוסף של אינפורמציות שיאפשרו לאבחן את הפטולוגיה של המטופל.

יש דרך תשאול , הסתכלות, שמיעה, דופק ולשון. כל דרך הוא אומנות בפני עצמה כדי לגלות את האנרגיות שצריכות טיפול. ננסה להסביר טיפה כל אחד מהדרכים.

התשאול היא דרך חשובה כדי להבין את הפטולוגיה. אכן, הוא מאפשר לדעת דברים שהדרכים אחרים לא יכולים כמו איך הוא אוכל , איך הוא יושן , מה המצב החברתי שלו ? דברים שאפשר לנחש אבל שרק תשאול יאפשר לדעת את האינפורמציות הללו. בגלל זה התשאול הוא אחד מן הדרכים העיקרים לאיבחון ברפואה סינית.

למרות זאת, דרכים אחרים קיימים כי לא תמיד התשאול מגלה את האמת על הבעיה הרפואית של החולה ולא תמיד האינפורמציות מדוייקות ומשקפות את המציאות.

ההסתכלות היא גם עולם ומלואו, שהרבה ספרים מדברים על זה. ברפואה סינית ההתבוננות על הגוף ו על הפנים של המטופל מאפשרים להבין הרבה על מצב הבריאותי של המטופל. לדוגמא, אפשר למצוא כל האנרגיות של הגוף בפנים, כי כל חלק מהפנים מבטא אנרגיב מסויימת. סימן של אדמומיות או של פריחה באזור מסויים בפנים יכול לגלות מידע על האנרגיה שמתבטא באזור הזה. אפשר לראות ספרים עם ציורים של אזורים מסוימים בגוף כמו הפנים, היד, הרגל שמחולקים לחלקים עם כל אחד מהם כתוב האנרגיה ששייכת אליו. ההסתכלות היא אומנות ומאפשרת לתת מידעות חשובות לטיפול.

הדבר השלישי , זה השמיעה. בקול של המטופל אפשר לשמוע את המצב של אנרגיות שלו. לכל אנרגיה יש צלילים מסויימים ורק מומחה בשמיעה יוכל לזהות איזה אנרגיות צריכות טיפול. צריך להיות אומן בזה כי השמיעה צריכה להיות עמוקה ולא שטחית. מטופל יכול להגיע עם מלא אנרגיות, עם קול שנראה מלא בשמחה אבל להיות עם חוסר באנרגיה של הלב שהיא האנרגיה שקשורה לשמחה. בגלל זה יש מסטרים בדיקור שממליצים לנגן כלי נגינה כדי לפתח החוש המוזיקלי. הכישרון הזה תאפשר לפתח את השמיעה ותעזור לאיבחון בזמן הטיפול(אני אישית מנגן גיטרה ופסנתר מגיל קטן). קיים קשר בין המוזיקה לרפואה סינית שמתבטא באבחון דרך השמיעה. הקשר הזה מאוד מעניין ופותחת חלון על הסתכלות אחרת על הגוף.זה נושא מאוד גדול שאפשר לדבר עליו שעות ארוכות אבל פה לא נרחיב.

הדבר הרביעי, זה הדופק. בודקים את הדופק באזור פרק כף היד בשני צדדים. היא אומנות שמאפשרת להבין דברים על המטופל. המטפל בודק את המהירות של הדופק , את האיכות שלו , ומרגיש אם הוא שטחי ( מרגיש כשהוא שם את האצבעות בלי ללחוץ על העור את הדופק) או אם הוא יותר עמוק (שכדי להרגיש אותו צריך ללחוץ חזק יחסית עם האצבעות)וכל זה בשלושה אזורים שונים שנמצאים אחד על יד השני. זה הסיבה שהמטפל שם שלושה אצבעות על הדופק ולא רק אחד כי כל אצבע בודק אזור אחר. בקיצור, בדיקת הדופק היא מורכבת ודורש ידע והרבה ניסיון אבל מאפשרת להוסיף אינפומציות על המטופל.

הדבר האחרון היא הבדיקת הלשון. הלשון היא השריר היחידי בגוף שלא מחוסה עם העור. בלשון מסתכלים על הצורה, על הצבע, על החריצים עם יש, ועל החיפוי. היא גם מורכבת מכמה אזורים שכל אזור קשור לאנרגיה מסויימת. לדוגמא הטיפ של הלשון קשור לאנרגיה של הלב. הצדדים של הלשון קשור לאנרגיה של הכבד ושל הכיס המרה. סימן על אזור מסויים נותן מידע על האנרגיה ששייך אליו.

לסיכום, קיים הרבה דרכים לאיבחון ברפואה סינית ושילוב שלהם מאפשרת לא לטעות בדיאגנוזה. לאנשים שלא מכירים את העולם הזה יכולים להיות סקפטיים אבל זה פשוט דרך אחרת להסתכל על הגוף מזה של הרפואה הקונבניונאלית. הרפואה הסינית אומרת שכל ביטוי של הגוף ושל הנפש הוא אינדיקציה למה שקורה בפנימיות שלנו. וזה להסתכל על כל מטופל כמו אומנות בפני עצמה. ובהתבוננות על האומנות הזאת אפשר להבין הפטולוגיה של המטופל ולטפל בה.


להבין את ההסתכלות השונה של הרפואה הסינית?

הרפואה הסינית תמיד הסתכלה על הגוף ועל הנפש בצורה שונה של הרפואה המערבית. הרבה הבדלים בהסתכלות שמייצרים אי הבנה אצל אנשים מסויימים שגורם להם למחוק את הרפואה הזאת בסיבה לא מוצדקת.

התרבות הסינית רחוקה מאיתנו לא כמו התרבות של ארצות-הברית. אכן, רואים את זה לדוגמא בסרטים. ארצות הברית היא מדינה עם לא אותה שפה אבל למרות זאת יש הרבה סרטים שאנחנו מכירים מהם. דבר ראשון כי אינגלית היא שפה שהרבה מבינים אבל גם כי הרבה סרטים תורגמו. עכשיו בסין חסר סרטים באיכות גבוהה ?לא.

למרות זאת לא מכירים כמעט סרטים שבא מסין.וזה תופעה שקורה גם בתחום הרפואה. בסין בתי חולים מלאים מרפואה סיני, מדיקור סיני, מצמחי מרפא... מסיבה פשוטה שאנשים מבסוטים ממנה ורואים שהיא יעילה מאוד. למרות זאת, יש תופעה שקורה שכמעט לא מכירים על הרפואה הזאת. כמה מאמרים, כמה ספרים, כמה כתבות וידאו קיימים על הרפואה הסינית? כמעט כלום בהשוואה לרפואה המערבית.אני לא אנסה פה להסביר את הלמה, אני רק בא להגיד עובדה. החוסר ידיעה על העולם של הרפואה הסינית, לא עוזר לנו ורק מוסיפה על הקושי להבין את הגישה השונה ומיוחדת. אני אנסה להבהיר את העניין. אני לא מבטיח שתבינו ב100 אחוז את ההסתכלות השונה אבל לפחות שתתחילו לפתוח את הראש ותתחילו לראות את הגוף שלכם והנפש שלכם בצורה קצת אחרת ממה שהייתם רואים עד עכשיו.

הרפואה הסינית מנסה לראות את האספקט הגשמי וגם הרוחני של כל בן אדם. היא לא מסתכלת על הגוף כמו מכונה אלא רואה אותו ככלי לדבר יותר רוחני.אומרת הרפואה הסינית: אנחנו כולנו מורכבים מחלק יותר רוחני שמתבטא בגוף שלנו ובמחלות. לפי הרפואה סינית, אין איבחון בלי לראות החלק היותר פנימי של בן אדם, החלק של הרגשות, את החלק היותר רוחני שלו.

למדנו להסתכל על הגוף ועל הנפש כשני דברים שונים. אם כואב לנו ברגל הולכים לרופא, עם מרגישים בעיה נפשית הולכים לפסיכולוג. כל אחד והתחום שלו. זה דבר נפלא וזה מאפשר לקבל טיפול עם מומחים בבעיה הספציפית שלנו. חשוב להגיד שהרפואה הסינית לא בא להחליף את הרפואה המערבית,ולא בא להגיד מי יותר טוב חס ושלום, אלא בא להשלים את הרפואה המערבית. ברפואה סינית רואים את הקשר בין הגוף והנפש. לא מסתכלים רק על הנפש ולא מסתכלים רק על הגוף אלא מסתכלים גם על הקשר ביניהם ויש קשר ביניהם ענק.

כשמסתכלים על המחלות, לפעמים אפשר לראות את הקשר הזה חזק. קשה להתעלם ממנו. בוא ניקח כדוגמא פטולוגיה מאוד שכיחה : חרדות. אם מסתכלים על הסימפטומים אז בוודאי מדברים על סימפטומים נפשים כמו דאגות יתר, פחדים לא מציאותים אבל למרות שהיא מחלה נפשית יש לה גם ביטויים גופניים כמו רעד לפעמים, דפיקות לב, סחרחורת, מתח בשרירים ועוד. מטופל אמר לי "מאז המוות של קרוב משפחה, יש לי הפרעה בקצב הלב. והוא רואה, מרגיש את הקשר ביניהם. קורה שלפעמים אנשים מרגישים שפגיעה נפשית גורם להם סימפטומים גופנים. בדוגמא שלקחנו אפשר לשאול: אבל איך זה יכול להיות בן אדם שמאבד קרוב משפחה, זה פוגע בנפש שלו לא בגוף? אבל למרות זאת רואים שפגיעה בנפש יכול לגרום לבעיה גופנית כמו הפרעה בקצב הלב (בדוגמא שלקחנו). אם מתבוננים ונהיה אמיתיים אם עצמנו אנחנו לפעמים נראה ונרגיש קשר בין הגוף לנפש. אבל צריך להיות יד על הדופק. יד על הדופק בכוונה להיות בהקשבה לגוף ולנפש שלנו. כל האבחון ברפואה סינית קשורה להסתכלות הזאת. לא מחפשים את התאים הקטנים, מחפשים את האנרגיות שאחראים על התאים.והאנרגיות הן המתפקדות מה שקורה בגוף וגם בנפש.ואותם אנרגיות שזורמות בנפש גם זורמות בגוף, בגלל זה הקשר כל כך גדול. לאנרגיה מסויימת יש לה גם תפקידים נפשיים וגם תפקידים גופנים. בעל שכועס על אשתו גורם לו אי נוחות רגשית אבל גם יכול לגרום בעיות פיזיות. בגלל זה כל כך חשוב סביבה טובה, התנהגות טובה ועבודה על עצמנו. לשפר את המידות זה גם עבודה על הבריאות ברפואה סינית ועכשיו אתם מבינים יותר טוב למה. בן אדם כעסן הורס את האנרגיה של הכבד ולכן חשוב לו לעבוד עליו. מישהו שאין לו שמחת חיים מעיד על פטולוגיה באנרגיה של הלב שצריכה חיזוק, עבודה על השמחה יעשה לו טוב לאנרגיה של הלב . הדבר הראשון שכל אחד יכול לעשות, זה לראות במה הוא חלש כדי לדעת במה לעבוד. דיקור סיני עוזרת בצורה נפלאה בעבודה הזאת. כי לפעמים העבודה עצמית לא מספיקה וטיפול בדיקור סיני יכול לעשות את ההבדל.

זה אחד מההבדלים הגדולים שיש גם בין הרפואה הסינית והרפואה המערבית, ההסתכלות על עבודה על המידות כדרך לעבוד על הבריאות. בגלל זה אנשים יכולים לראות אותה כרוחניות ולא כרפואה, אבל זה טעות. יש פשוט קשר עמוק בין הרוחניות והבריאות והרפואה הסינית ראה את זה.

לסיכום, ההסתכלות בין הרפואה הסינית לרפואה המערבית שונה ובעקבות זה גם הדרכי איבחון וטיפול שונים. בגלל חוסר ידע,ההבדלים גורמים לפעמים לאי הבנה שמונע את האנשים להגיע לטיפול. זה תופעה עצובה כי הרבה אנשים יכולים להגיע לריפוי עם הרפואה הסינית אפילו אם הרפואה המערבית לא הצליח. ואחד מן הסיבות היא דווקא בגלל ההסתכלות השונה. הרפואה הסינית לא רואה את הגוף כמכונה אלא יותר כסוס ורוכב שהרוכב הוא הנפש והסוס הוא הגוף. אחד קשור עם השני ואחד משפיע על השני.

השמחה לפי הרפואה הסינית

שאל אותי מטופל האם צריך להיות בשמחה רק על ידי גורמים חיצוניים או אפשר להיות בשמחה בצורה טבעית? הוא לדוגמא אמר לי שהוא מרגיש שמחה רק כשיש סיבה חיצונית. אבל בלי זה הוא לא מרגיש שמחה. הוא לא ידע אם זה דבר תקין.

ברפואה סינית, האנרגיה של הלב קשורה לרגש השמחה. כדי לדעת עם האנרגיה של הלב תקינה, השמחה של המטופל תהיה אינדיקציה. אומרת הרפואה הסינית שבן אדם בריא, עם אנרגיה של הלב בריאה, תהיה בן אדם עם שמחה תמידית. זה מתבטא בלקום בבוקר ולהרגיש שמחה אפילו שאין סיבה לשמחה הזאת. ללכת לעבודה עם שמחה בלב אפילו שיודעים שבעבודה מחכה לנו ים של עבודה משעמם. להרגיש שמחה פנימית אפילו שמחכים בחדר המתנה את התור לרופא. אבל גם לבטא את השמחה החוצה מתי שיש גורם חיצוני כמו לידה , הודעה משמחת, הצלחה במבחן, וכולי... זה שמחה בריאה, שמחה שמבטא שהאנרגיה של הלב תקינה. שימחת יתר לעומת זאת מבטא עודף אנרגיה של הלב והדבר הזה דורש טיפול. אפשר לראות את זה אצל אנשים שסובלים ממניאה דיפרסיה. יש להם תקופות של מאניה ותקופות שמרגישים בדיכאון. בתקופה של מניה, החולה יכול להיות בעודף שמחה. זה מצב שמראה על חוסר איזון ודורש טיפול.

לסיכום, השמחה היא אינדיקציה למצב האנרגטי של הלב. שמחת חיים היא ביטוי לאנרגיה טובה של הלב. למרות זאת לפעמים שמחה יכולה להיות סימן של חוסר איזון אנרגטי אם היא נמצאת בעודף. לשים לב על השמחת חיים שלנו זה לשים לב על האנרגיה של הלב שלנו, אז בוא נשמור עליה.


הזיכרון ברפואה סינית

האם אפשר להשפיע בזיכרון עם הרפואה הסינית? האם זיכרון זה משהו שנולדים איתו או לא?

במהלך החיים הזיכרון יכול לרדת אבל כמו הוא יכול לרדת הוא גם יכול לעלות. הוא יכול להשתנות ורפואה סינית יכול לגרום את זה. יש שלושה סוגים של זיכרון:

- זיכרון תווך ארוך

- זיכרון לימודי

- זיכרון תווך קצר

הזיכרון יכול להיות פגוע ברק אחד מהשלושה סוגים או מכמה ביחד. ברפואה סינית כל סוג זה אנרגיה אחרת. הזיכרון בתווך ארוך קשור לאנרגיה של הלב. עבדוה על האנרגיה הזאת יכולה להשפיע על הסוג הזה של זיכרון.

הזיכרון בתווך קצר קשור לאנרגיה של הכליות. האנרגיה הזאת קשורה לכוח רצון. והזיכרון הלימודי קשור לאנרגיה של טחול. עודף שימוש בזיכרון הלימודי יכול ליצור חוסר באנרגיה של הטחול עם הזמן. אנשים שעושים לימודים קשים ושמבקש הרבה למידה צריכים להיזהר לשמור על האנרגיה של הטחול. דיקור סיני יכול לחזק את האנרגיה הזאת ולהימנע מחולשה באנרגיה של הטחול.


האם אפשר לשלב רפואה סינית ורפואה מערבית?

כן בהחלט, ויש יתרון לזה. כשבן אדם סובל מפתולוגיה, הוא רוצה להיפטר הכי מהר שאפשר כדי לחזור לשגרה ולאיכות חיים טובה. ברפואה מערבית קיימות הרבה תרופות שמשפיעות תוך זמן קצר על הרבה מחלות. אבל לפעמים התרופה לא מספיקה כדי לסלק לגמרי את האי נוחות, את הכאב, את התחושה הלא נעימה שמפריע. שילוב התרופות עם הדיקור סיני יכול לעזור להגיע ליעד הזה יותר מהר ועם השפעה לתווח יותר ארוך. אני מסביר.

בוא ניקח לדוגמא בן אדם שסובל מכאב גב תחתון שמקרין לו לאורך הרגל. עשה אבחנה וגילו לו שהוא סובל מסיאטיקה. הרופא נתן לו תרופות אבל הוא עדיין סובל ולא יכול לחזור לעבודה בגלל זה. אם הוא יבוא לדיקור סיני הכאבים יוכלו לרדת בצורה מספיק משמעותית אחרי כמה טיפולים בודדים כדי לחזור לעבודה. אז איך זה עובד? פשוט. אם בן אדם היה סובל מ0 עד 10 בערך 7 ( 0 זה לא כואב בכלל ו10 זה הכי כואב שבעולם) אז התרופות יורידו לו נגיד עד 5 והדיקור יעזור לו להוריד עוד קצת בתחושה. נגיד שביחד הוא יגיע ל3 שזה דבר שהוא יכול לסבול ומאפשר לו לחזור לשגרה. בוודאי שזה עד שהדיקור יעשה יותר אפקט ועם הזמן ירד ל0. לכן, שילוב הרפואה הסינית והרפואה המערבית היא דבר חכם.

דבר שני, בדרך כלל אין התנגשות לשלב את הטיפול של הדיקור סיני ושל הטיפול ברפואה מערבית. הטיפולים לא מתנגשים אחד לשני אלא עובדים במקביל על הפתולוגיה.

דבר שלישי, לפעמים יש תועלת גדולה לשלב, כי תהיה לדוגמא תרופות מצויינות לקבלת הקלה לכאב בזמן קצר מאוד, אבל דיקור סיני יוסיף טיפול בשורש של הבעיה. לא רק לטפל בסימפטומים כאן ועכשיו אלא גם לעבוד בצורה עמוקה יותר כדי שהמחלה לא תהיה כבר חלק מהמטופל. אז השילוב מאפשר הרבה פעמים לטפל בכמה רבדים שונים במקביל.


מה אומרת הרפואה הסינית על הכעס?

ברפואה סינית הרגשות מחולקות ל5 חלקים שמחוברות ל5 אלמנטים. יש את האלמנט של האש שקשור לשמחה, יש את האלמנט של האדמה שקשור לדאגות ויש אלמנט של העץ שקשור לכעס. האנרגיה שקשורה לכעס היא האנרגיה של הכבד. אז בוא ננסה להיות קצת פרקטי שנראה קצת מה ההסתכלות על הכעס ברפואה סינית יכול לעזור לנו להבין יותר מה שקורה בחיים שלנו. במהלך האיבחון ברפואה סינית, המטפל יכול לשאול את השאלה : " האם אתם כועסים הרבה" או גם " האם יש דברים בחיים שלכם שגורם לכם לכעוס " היינו יכולים לחשוב, מה זה משנה לרופא שצריך לטפל בבריאות שלי ולא במידות שלי, לדעת את זה? אבל כן יש עניין חשוב והבריאות קשורה לכעס שלנו ואם נרצה להיות יותר מדוייק הזרימה הטוב החלקה והבריאה של האנרגיה של הכבד בתוכנו קשורה עם הכעס. זה יכול לגרום לכאבי ראש, בעיות בזרימת דם ונדודי שינה. לעבוד על המידה של הכעס זה גם לטפל בבריאות אומרת הרפואה הסינית. לפעמים אצל אנשים, זה מגיע למצב שאי אפשר לשלוט על הכעס. זה כבר מראה על פטולוגיה יותר רצינית. זה יכול להיות ביטוי של תקיעות אנרגית הכבד. הדיקור סיני הוא כלי מדהים כדי לפתוח חסימות מסוג הזה. זה לא דבר נדיר לשמוע בקליניקה של רפואה סינית מטופל שאומר שהוא מרגיש פחות כועס. זה בדרך כלל מעיד על שיפור המצב המטופל. אבל מישהו שרוצה לעבוד על זה לבד צריך להיזהר. חשוב לא להישאר כל הכעס בפנים. העבודה צריכה להיות עמוקה יותר, המטרה זה להחזיר זרימה תקינה לאנרגיה שקשורה לכעס. אנחנו צריכים להיות מסוגלים לכעוס מבחוץ בלי לכעוס מבפנים. זה המצב הבריא. העבודה על השורש חשובה כדי לא רק לעבור את הבעיה למקום אחר. ידעיה איך לאבחן בצורה בסיסית ברפואה סינית יכול לעזור לכל אחד לבדוק את עצמו אם העבודה הרוחני שהוא עושה נכון. לפעמים, העבודה עצמית לא במידה הנכונה ועלינו להקשיב לגוף ולעצמנו כמו שצריך כדי לזהות את זה ולתקן. מטפל ברפואה סינית טוב מסוגל לבדוק ולעזור לכם לדעת יותר על מצבכם הבריאותי. אל תשאירו לבד, יש כלים מדהימים ברפואה סינית כדי לעזור לכם לשפר את הבריאות שלכם ולכן האיכות חייכם.


דאגות יתר, הרפואה סינית מדברת על זה?

דאגות היא דבר שלצערנו הרב מאוד נפוץ. היום יש לנו כל כך הרבה דברים טובים שמשפרים את האיכות חיים כמו אינטרנט, האפשרות לנסוע ברכב, באוטובוס, חנויות מלא מוצרים כדי לספק לנו כל הצרכים שלנו (מזון, בגדים ועוד), יכולת חימום שלא היה קיים לפני 100 שנה... ולמרות זאת הרבה אנשים דואגים. צריך לדעת שהדאגות שלנו מתחילות קודם כל בתוכנו בוודאי שגורמים חיצונים יכולים לעורר לנו דאגות אבל זה רק מעורר דברים שקיימים בתוכנו. דאגות קשורות לאנרגיה של הטחול ושל האלמנט של האדמה. כדי להיות בלי דאגות צריך שהאנרגיה הזאת תזרום באופן חופשי במסלול האנרגטי שלו. המסלול האנרגטי נקרא מרידיאן ברפואה סינית. תקיעות לאורך המרידיאן הזאת יוכל ליצור כאבים, בעיות עיכול ודאגות. כדי שתהיה לנו זרימה חלקה וטובה צריך שתהיה לנו אנרגיה של הטחול חזקה שהיא לא תהיה מושפע מכל מיני דברים חיצוניים. להיות עם אנרגיה של הטחול טובה, זה כמו עץ שהאדמה מאפשרת לו גדילה טובה. בכל משפחה חשוב שתהיה אנרגיה הזאת טובה כדי שבני המשפחה תהיו להם בסיס טוב לגדול בבריאות וברוגע. זה ממש כמו זרע ששמים בתוך האדמה. האדמה מסמל את האנרגיה של הטחול. כולנו מבינים שהגדילה של הזרע תלויה עם האיכות של האדמה. דאגות בתוך משפחה או אפילו בעבודה פוגעת בזרימה הטובה של האנרגיה של הטחול. עלינו לשים לב לזה ולנסות לסלק את הדאגות.היצר לפעמים לא יתן לנו רוגע נפשית ויתן לנו סיבות טובות לדאוג. אפשר להגיד לעצמנו שנפסיק לדאוג לבריאות שלנו. אבל לא לדאוג בפנים זה לא אומר לא להיות אחראי. עלינו לעשות כל מה שצריך לעשות לפי מה שמבינים עם השכל, אבל למרות זאת לא לתת לעצמנו לייצר דאגות. דאגות יתר מכניס אותנו ללופ שלא עוזר לנו לפעול כראוי. יותר בן אדם יצליח להיות חוסר דאגות בתוך מצבים מסובכים ומלחיצים, יותר זה יראה על האנרגית הטחול טובה וחזקה.

עלינו לשמור על עצמנו כדי שאף אחד יצטרך לשמור על עצמנו. לשחרר את הדאגות זה חלק מלקחת אחראיות על הבריאות שלנו.


מיון או רפואה סינית?

במקרים דחופים צריך ללכת למיון. בישראל הקליניקות של רפואה סינית לא בנויות כדי לטפל במקרים דחופים. למרות שדיקור סיני יכול גם לעזור במקרים אלו, יש דברים חשובים כמו נתינת חמצן או נתינת נוזלים וכולי שבישראל יש רק במיון. בסין אפשר לראות דיקור סיני גם בחדרי ניתוח אבל בישראל זה לא קיים. בן אדם בישראל שמרגיש שמקרה שלו דחוף חייב ללכת קודם כל למיון. הוא יכול גם שמה לקבל יעוץ ראשוני בטלפון ממטפל ברפואה סינית כדי לקבל תמונת מצב לפי הרפואה סינית ככל הניתן. המטפל יוכל גם אולי לתת טיפים והנחיות כדי לעזור לחולה. מה לאכול, מה כדאי לו לעשות או מה לא לעשות, איזה תרגילים אפשר לנסות ועוד מלא דברים. הגוף שלנו מדבר ולא להבין אותו לפעמים מקשה כדי לעזור לו בצורה נכונה. הרפואה הסינית אומרת שאנחנו לא מכונה, אלא גוף עם נשמה. המילה נשמה דומה למילה נשימה, כי הגוף שלנו צריך לנשום טוב ולפעמים זה רק חלק מהגוף שנמצא בחוסר נשימה. לדעת איזה חלק מאפשרת להתרכז במקום שצריך באמת עזרה. יותר נבין את עצמנו יותר נוכל לעזור לעצמנו. ההסתכלות של הרפואה הסינית גם במקרים דחופים יכול לתת המון. גם כדי למנוע את המקרה הבא אם אפשר אבל גם כדי לדעת איך להגיב למצבנו. כשזה דחוף,הזמן הוא דבר מאוד יקר, ועלינו קודם כל להגיע למיון הכי מהר שאפשר ולקבל טיפול ראשוני. אם אנחנו מלווים את החולה עלינו לנסות להביא אותו במהירות האפשרית למיון אבל בלי לחץ, עם רוגע ככל שאפשר כדי לא להכניס את החולה לפניקה, דבר שרק יכול לקחת לו אנרגיה, דבר שהוא צריך במיוחד ברגעים אלו. אלה הפוך לנסות להרגיע אותו להגיד לו שהכל בסדר, שאנחנו איתו ונעשה מה שצריך, שהוא יכול להיות רגוע. מילים טובות, אנרגיה טובה רק יכולים לעזור. להגיד שהוא יכול שהוא מסוגל שהוא יצליח לעבור את זה בהצלחה רבה, שהוא חזק. יותר נחזק לו את הנפש עם מילים טובות יותר ניתן לו כוח כדי להתמודד בצורה נפלאה במצב הקשה שהוא נמצא בו. וכשהוא יחזור לעצמו, ירגיש מספיק טוב כדי לחזור לבית, אני ממליץ בחום לדבר עם מטפל ברפואה סינית כדי לראות אם יש אפשרות למנוע שהמצב יחזור על עצמו או רק לעזור לו להשתקם.


מה המקורות של האנרגיה שלנו ברפואה סינית?

יש כמה מקורות אנרגיה משתמשים כל יום כדי למלא את הבטריה שלנו. קודם כל יש את האנרגיה של האוויר שנקראת קונג צ'י. האנרגיה הזאת אכרחי כדי לחיות.אם לא נושמים ולא מתמלאים מהאנרגיה הזאת לא נוכל לחיות. דבר שני זה האנרגיה של האוכל שנקראת גו צ'י. האנרגיה הזאת גם חיוני ותוך כמה ימים בלעדיו והמצב שלנו יתדרדר עד למוות חס ושלום. דבר שלישי זה האינטראקציות עם הסביבה שלנו, המשפחה, החברים, האנשים שפחות מכירים ורק פוגשים באוטובוס במכולת ודברים כאלה. גם הם יכולים לתת לנו אנרגיה אבל פחות מהשתיים שאמרנו קודם. זה דבר פחות חיוני אבל שלאורך זמן יכול לגרום למחלות רבות. לדוגמא אסטמה, היא מלחה שיכולה לנבוע מסביבה לא בריאה ושלא נותן את האנרגיה הנכונה ושהגוף דורש. אפשר להגיד שלא מצליחים לנשום בסביבה שלהם. שיפור הסביבה יכול לעזור למחלה לצאת מהגוף.לפעמים זה לא מספיק ויהיה צורך בטיפול עמוק יותר כדי לסלק אותה מהגוף. אנחנו לא מכונות והסביבה שלנו משפיע עלינו. לפעמים בוחרים עם מי אנחנו הולכים לחיות, עם מי נתחתן, באיזה עבודה נעבוד וכולי. עלינו להיות מודע שהבחירה שלנו תשפיע על הבריאות שלנו ועל האנרגיה שלנו. לפעמים רק נראה את ההשפעה לאורך זמן אבל גם לפעמים אנחנו נוכל כבר מהר לראות את ההשפעה עלנו. דבר רביעי יש אנרגיה שנולדים איתו ונקראת הצ'י המקור. האנרגיה הזאת חשובה ואפשר להשפיע עליה קצת לפי מה אנחנו עושים בחיים.

עלינו לנשום טוב כדי לקבל את אנרגיה של האוויר בצורה טובה, עלינו לאכול בכמות הנכונה ואוכל בריא כדי לקבל אנרגיה איכותית דרך האוכל, עלינו לדאוג שנהיה בסביבה טובה ככל האפשר, ועלינו לשמור על האנרגיה של המקור. הרבה דברים שאנחנו יכולים להשפיע עליהם כדי לשפר את הרמה של האנרגיה שלנו. בוא ניקח את החיים שלנו בידיים וככה נשפר את האיכות חיים.


הכוח רצון לפי הרפואה הסינית

ברפואה הסינית יש 14 אנרגיות מרכזיות שעוברים בגוף. כל אנרגיה עוברת דרך מסלול מוכר שקוראים מרידיאן. לכל אנרגיה יש הרבה פונקציות, ובתוכם פונקציות שקשורות לנפש שלנו. האנרגיה של הכליות קשורה לכוח רצון. יותר בן אדם תהיה לו כוח רצון גדול וחזק, יותר זה יראה על אנרגיה טובה של הכליות שלו. חשוב להגיד שמדברים על האנרגיה של הכליות ולא על הכליות עצמם. יכול להיות בן אדם עם כליה אחת ולמרות זאת עם כוח רצון חזק. כדי לשפר את הכוח רצון עלינו לעבוד על האנרגיה של הכליות. אבל עלינו להבין קודם כל שיותר תהיה לנו רצון חזק שלא משתנה כל הזמן, שהניסיון לא נותן לנו להתייאש זה מראה על כוח רצון טוב, על בריאות נפשית. כשכולם אומרים לנו לא , אתה לא מסוגל, תפסיק, תשנה את הדרך, והרצון שלנו מצליח לעמוד על שלו זה סימן טוב מאוד.זה דבר חשוב לכולם במיוחד לאנשים שיש להם חלומות, שרוצים לעשות דברים מיוחדים בעולם ואין להם סביבה תומכת. הכוח הרצון היא הנותן לנו להמשיך למרות הקשיים והכישלונות.בן אדם שרוצה להפסיק להיות שכיר ולהתחיל לפתוח את העסק שלו גם צריך אנרגיה של הכליות טובה. כי יש סיכוי גדול שיהיה לו אתגרים והרצון שלו צריך להיות חזק כדי לא להיות מושפע. עוד נקודה חשובה היא להיזהר לא להשתמה יותר מדי באנרגיה של הכליות, לתת לה גם לפעמים לנוח כדי לא לרוקן אותה. זה חשוב כי זה יכול לגרום לפטולוגיות אם לא שומרים עליה. אפשר גם לאכול מאכלים שמחזקות את האנרגיה של הכליות. עלינו להיות בהקשבה לגוף וגם לשים לב כשהרבה זמן נמצאים במצב שדורש ממנו את הכוח הרצון שלנו, לפעמים הפסקה, חופשה מאפשר לנו למלא את הבטריה כדי לא להגיע למצב שזה הגוף שעוצר אותנו עם מחלה. בוא נשמור על עצמנו.

















איך מאבחנים לפי הרפואה הסינית?

האבחון ברפואה סינית שונה מזה של הרפואה המערבית. ברפואה סינית לא מאבחנים לפי סימן או סימפטום בודד. הוסף של הרבה אינפורמציות חשובות כדי לא לטעות בדיאגנוזה.אכן, היא משתמשת בכמה דרכים כדי לקבל הוסף של אינפורמציות שיאפשרו לאבחן את הפטולוגיה של המטופל.

יש דרך תשאול , הסתכלות, שמיעה, דופק ולשון. כל דרך הוא אומנות בפני עצמה כדי לגלות את האנרגיות שצריכות טיפול. ננסה להסביר טיפה כל אחד מהדרכים.

התשאול היא דרך חשובה כדי להבין את הפטולוגיה. אכן, הוא מאפשר לדעת דברים שהדרכים אחרים לא יכולים כמו איך הוא אוכל , איך הוא יושן , מה המצב החברתי שלו ? דברים שאפשר לנחש אבל שרק תשאול יאפשר לדעת את האינפורמציות הללו. בגלל זה התשאול הוא אחד מן הדרכים העיקרים לאיבחון ברפואה סינית.

למרות זאת, דרכים אחרים קיימים כי לא תמיד התשאול מגלה את האמת על הבעיה הרפואית של החולה ולא תמיד האינפורמציות מדוייקות ומשקפות את המציאות.

ההסתכלות היא גם עולם ומלואו, שהרבה ספרים מדברים על זה. ברפואה סינית ההתבוננות על הגוף ו על הפנים של המטופל מאפשרים להבין הרבה על מצב הבריאותי של המטופל. לדוגמא, אפשר למצוא כל האנרגיות של הגוף בפנים, כי כל חלק מהפנים מבטא אנרגיב מסויימת. סימן של אדמומיות או של פריחה באזור מסויים בפנים יכול לגלות מידע על האנרגיה שמתבטא באזור הזה. אפשר לראות ספרים עם ציורים של אזורים מסוימים בגוף כמו הפנים, היד, הרגל שמחולקים לחלקים עם כל אחד מהם כתוב האנרגיה ששייכת אליו. ההסתכלות היא אומנות ומאפשרת לתת מידעות חשובות לטיפול.

הדבר השלישי , זה השמיעה. בקול של המטופל אפשר לשמוע את המצב של אנרגיות שלו. לכל אנרגיה יש צלילים מסויימים ורק מומחה בשמיעה יוכל לזהות איזה אנרגיות צריכות טיפול. צריך להיות אומן בזה כי השמיעה צריכה להיות עמוקה ולא שטחית. מטופל יכול להגיע עם מלא אנרגיות, עם קול שנראה מלא בשמחה אבל להיות עם חוסר באנרגיה של הלב שהיא האנרגיה שקשורה לשמחה. בגלל זה יש מסטרים בדיקור שממליצים לנגן כלי נגינה כדי לפתח החוש המוזיקלי. הכישרון הזה תאפשר לפתח את השמיעה ותעזור לאיבחון בזמן הטיפול(אני אישית מנגן גיטרה ופסנתר מגיל קטן). קיים קשר בין המוזיקה לרפואה סינית שמתבטא באבחון דרך השמיעה. הקשר הזה מאוד מעניין ופותחת חלון על הסתכלות אחרת על הגוף.זה נושא מאוד גדול שאפשר לדבר עליו שעות ארוכות אבל פה לא נרחיב.

הדבר הרביעי, זה הדופק. בודקים את הדופק באזור פרק כף היד בשני צדדים. היא אומנות שמאפשרת להבין דברים על המטופל. המטפל בודק את המהירות של הדופק , את האיכות שלו , ומרגיש אם הוא שטחי ( מרגיש כשהוא שם את האצבעות בלי ללחוץ על העור את הדופק) או אם הוא יותר עמוק (שכדי להרגיש אותו צריך ללחוץ חזק יחסית עם האצבעות)וכל זה בשלושה אזורים שונים שנמצאים אחד על יד השני. זה הסיבה שהמטפל שם שלושה אצבעות על הדופק ולא רק אחד כי כל אצבע בודק אזור אחר. בקיצור, בדיקת הדופק היא מורכבת ודורש ידע והרבה ניסיון אבל מאפשרת להוסיף אינפומציות על המטופל.

הדבר האחרון היא הבדיקת הלשון. הלשון היא השריר היחידי בגוף שלא מחוסה עם העור. בלשון מסתכלים על הצורה, על הצבע, על החריצים עם יש, ועל החיפוי. היא גם מורכבת מכמה אזורים שכל אזור קשור לאנרגיה מסויימת. לדוגמא הטיפ של הלשון קשור לאנרגיה של הלב. הצדדים של הלשון קשור לאנרגיה של הכבד ושל הכיס המרה. סימן על אזור מסויים נותן מידע על האנרגיה ששייך אליו.

לסיכום, קיים הרבה דרכים לאיבחון ברפואה סינית ושילוב שלהם מאפשרת לא לטעות בדיאגנוזה. לאנשים שלא מכירים את העולם הזה יכולים להיות סקפטיים אבל זה פשוט דרך אחרת להסתכל על הגוף מזה של הרפואה הקונבניונאלית. הרפואה הסינית אומרת שכל ביטוי של הגוף ושל הנפש הוא אינדיקציה למה שקורה בפנימיות שלנו. וזה להסתכל על כל מטופל כמו אומנות בפני עצמה. ובהתבוננות על האומנות הזאת אפשר להבין הפטולוגיה של המטופל ולטפל בה.


להבין את ההסתכלות השונה של הרפואה הסינית?

הרפואה הסינית תמיד הסתכלה על הגוף ועל הנפש בצורה שונה של הרפואה המערבית. הרבה הבדלים בהסתכלות שמייצרים אי הבנה אצל אנשים מסויימים שגורם להם למחוק את הרפואה הזאת בסיבה לא מוצדקת.

התרבות הסינית רחוקה מאיתנו לא כמו התרבות של ארצות-הברית. אכן, רואים את זה לדוגמא בסרטים. ארצות הברית היא מדינה עם לא אותה שפה אבל למרות זאת יש הרבה סרטים שאנחנו מכירים מהם. דבר ראשון כי אינגלית היא שפה שהרבה מבינים אבל גם כי הרבה סרטים תורגמו. עכשיו בסין חסר סרטים באיכות גבוהה ?לא.

למרות זאת לא מכירים כמעט סרטים שבא מסין.וזה תופעה שקורה גם בתחום הרפואה. בסין בתי חולים מלאים מרפואה סיני, מדיקור סיני, מצמחי מרפא... מסיבה פשוטה שאנשים מבסוטים ממנה ורואים שהיא יעילה מאוד. למרות זאת, יש תופעה שקורה שכמעט לא מכירים על הרפואה הזאת. כמה מאמרים, כמה ספרים, כמה כתבות וידאו קיימים על הרפואה הסינית? כמעט כלום בהשוואה לרפואה המערבית.אני לא אנסה פה להסביר את הלמה, אני רק בא להגיד עובדה. החוסר ידיעה על העולם של הרפואה הסינית, לא עוזר לנו ורק מוסיפה על הקושי להבין את הגישה השונה ומיוחדת. אני אנסה להבהיר את העניין. אני לא מבטיח שתבינו ב100 אחוז את ההסתכלות השונה אבל לפחות שתתחילו לפתוח את הראש ותתחילו לראות את הגוף שלכם והנפש שלכם בצורה קצת אחרת ממה שהייתם רואים עד עכשיו.

הרפואה הסינית מנסה לראות את האספקט הגשמי וגם הרוחני של כל בן אדם. היא לא מסתכלת על הגוף כמו מכונה אלא רואה אותו ככלי לדבר יותר רוחני.אומרת הרפואה הסינית: אנחנו כולנו מורכבים מחלק יותר רוחני שמתבטא בגוף שלנו ובמחלות. לפי הרפואה סינית, אין איבחון בלי לראות החלק היותר פנימי של בן אדם, החלק של הרגשות, את החלק היותר רוחני שלו.

למדנו להסתכל על הגוף ועל הנפש כשני דברים שונים. אם כואב לנו ברגל הולכים לרופא, עם מרגישים בעיה נפשית הולכים לפסיכולוג. כל אחד והתחום שלו. זה דבר נפלא וזה מאפשר לקבל טיפול עם מומחים בבעיה הספציפית שלנו. חשוב להגיד שהרפואה הסינית לא בא להחליף את הרפואה המערבית,ולא בא להגיד מי יותר טוב חס ושלום, אלא בא להשלים את הרפואה המערבית. ברפואה סינית רואים את הקשר בין הגוף והנפש. לא מסתכלים רק על הנפש ולא מסתכלים רק על הגוף אלא מסתכלים גם על הקשר ביניהם ויש קשר ביניהם ענק.

כשמסתכלים על המחלות, לפעמים אפשר לראות את הקשר הזה חזק. קשה להתעלם ממנו. בוא ניקח כדוגמא פטולוגיה מאוד שכיחה : חרדות. אם מסתכלים על הסימפטומים אז בוודאי מדברים על סימפטומים נפשים כמו דאגות יתר, פחדים לא מציאותים אבל למרות שהיא מחלה נפשית יש לה גם ביטויים גופניים כמו רעד לפעמים, דפיקות לב, סחרחורת, מתח בשרירים ועוד. מטופל אמר לי "מאז המוות של קרוב משפחה, יש לי הפרעה בקצב הלב. והוא רואה, מרגיש את הקשר ביניהם. קורה שלפעמים אנשים מרגישים שפגיעה נפשית גורם להם סימפטומים גופנים. בדוגמא שלקחנו אפשר לשאול: אבל איך זה יכול להיות בן אדם שמאבד קרוב משפחה, זה פוגע בנפש שלו לא בגוף? אבל למרות זאת רואים שפגיעה בנפש יכול לגרום לבעיה גופנית כמו הפרעה בקצב הלב (בדוגמא שלקחנו). אם מתבוננים ונהיה אמיתיים אם עצמנו אנחנו לפעמים נראה ונרגיש קשר בין הגוף לנפש. אבל צריך להיות יד על הדופק. יד על הדופק בכוונה להיות בהקשבה לגוף ולנפש שלנו. כל האבחון ברפואה סינית קשורה להסתכלות הזאת. לא מחפשים את התאים הקטנים, מחפשים את האנרגיות שאחראים על התאים.והאנרגיות הן המתפקדות מה שקורה בגוף וגם בנפש.ואותם אנרגיות שזורמות בנפש גם זורמות בגוף, בגלל זה הקשר כל כך גדול. לאנרגיה מסויימת יש לה גם תפקידים נפשיים וגם תפקידים גופנים. בעל שכועס על אשתו גורם לו אי נוחות רגשית אבל גם יכול לגרום בעיות פיזיות. בגלל זה כל כך חשוב סביבה טובה, התנהגות טובה ועבודה על עצמנו. לשפר את המידות זה גם עבודה על הבריאות ברפואה סינית ועכשיו אתם מבינים יותר טוב למה. בן אדם כעסן הורס את האנרגיה של הכבד ולכן חשוב לו לעבוד עליו. מישהו שאין לו שמחת חיים מעיד על פטולוגיה באנרגיה של הלב שצריכה חיזוק, עבודה על השמחה יעשה לו טוב לאנרגיה של הלב . הדבר הראשון שכל אחד יכול לעשות, זה לראות במה הוא חלש כדי לדעת במה לעבוד. דיקור סיני עוזרת בצורה נפלאה בעבודה הזאת. כי לפעמים העבודה עצמית לא מספיקה וטיפול בדיקור סיני יכול לעשות את ההבדל.

זה אחד מההבדלים הגדולים שיש גם בין הרפואה הסינית והרפואה המערבית, ההסתכלות על עבודה על המידות כדרך לעבוד על הבריאות. בגלל זה אנשים יכולים לראות אותה כרוחניות ולא כרפואה, אבל זה טעות. יש פשוט קשר עמוק בין הרוחניות והבריאות והרפואה הסינית ראה את זה.

לסיכום, ההסתכלות בין הרפואה הסינית לרפואה המערבית שונה ובעקבות זה גם הדרכי איבחון וטיפול שונים. בגלל חוסר ידע,ההבדלים גורמים לפעמים לאי הבנה שמונע את האנשים להגיע לטיפול. זה תופעה עצובה כי הרבה אנשים יכולים להגיע לריפוי עם הרפואה הסינית אפילו אם הרפואה המערבית לא הצליח. ואחד מן הסיבות היא דווקא בגלל ההסתכלות השונה. הרפואה הסינית לא רואה את הגוף כמכונה אלא יותר כסוס ורוכב שהרוכב הוא הנפש והסוס הוא הגוף. אחד קשור עם השני ואחד משפיע על השני.

השמחה לפי הרפואה הסינית

שאל אותי מטופל האם צריך להיות בשמחה רק על ידי גורמים חיצוניים או אפשר להיות בשמחה בצורה טבעית? הוא לדוגמא אמר לי שהוא מרגיש שמחה רק כשיש סיבה חיצונית. אבל בלי זה הוא לא מרגיש שמחה. הוא לא ידע אם זה דבר תקין.

ברפואה סינית, האנרגיה של הלב קשורה לרגש השמחה. כדי לדעת עם האנרגיה של הלב תקינה, השמחה של המטופל תהיה אינדיקציה. אומרת הרפואה הסינית שבן אדם בריא, עם אנרגיה של הלב בריאה, תהיה בן אדם עם שמחה תמידית. זה מתבטא בלקום בבוקר ולהרגיש שמחה אפילו שאין סיבה לשמחה הזאת. ללכת לעבודה עם שמחה בלב אפילו שיודעים שבעבודה מחכה לנו ים של עבודה משעמם. להרגיש שמחה פנימית אפילו שמחכים בחדר המתנה את התור לרופא. אבל גם לבטא את השמחה החוצה מתי שיש גורם חיצוני כמו לידה , הודעה משמחת, הצלחה במבחן, וכולי... זה שמחה בריאה, שמחה שמבטא שהאנרגיה של הלב תקינה. שימחת יתר לעומת זאת מבטא עודף אנרגיה של הלב והדבר הזה דורש טיפול. אפשר לראות את זה אצל אנשים שסובלים ממניאה דיפרסיה. יש להם תקופות של מאניה ותקופות שמרגישים בדיכאון. בתקופה של מניה, החולה יכול להיות בעודף שמחה. זה מצב שמראה על חוסר איזון ודורש טיפול.

לסיכום, השמחה היא אינדיקציה למצב האנרגטי של הלב. שמחת חיים היא ביטוי לאנרגיה טובה של הלב. למרות זאת לפעמים שמחה יכולה להיות סימן של חוסר איזון אנרגטי אם היא נמצאת בעודף. לשים לב על השמחת חיים שלנו זה לשים לב על האנרגיה של הלב שלנו, אז בוא נשמור עליה.


הזיכרון ברפואה סינית

האם אפשר להשפיע בזיכרון עם הרפואה הסינית? האם זיכרון זה משהו שנולדים איתו או לא?

במהלך החיים הזיכרון יכול לרדת אבל כמו הוא יכול לרדת הוא גם יכול לעלות. הוא יכול להשתנות ורפואה סינית יכול לגרום את זה. יש שלושה סוגים של זיכרון:

- זיכרון תווך ארוך

- זיכרון לימודי

- זיכרון תווך קצר

הזיכרון יכול להיות פגוע ברק אחד מהשלושה סוגים או מכמה ביחד. ברפואה סינית כל סוג זה אנרגיה אחרת. הזיכרון בתווך ארוך קשור לאנרגיה של הלב. עבדוה על האנרגיה הזאת יכולה להשפיע על הסוג הזה של זיכרון.

הזיכרון בתווך קצר קשור לאנרגיה של הכליות. האנרגיה הזאת קשורה לכוח רצון. והזיכרון הלימודי קשור לאנרגיה של טחול. עודף שימוש בזיכרון הלימודי יכול ליצור חוסר באנרגיה של הטחול עם הזמן. אנשים שעושים לימודים קשים ושמבקש הרבה למידה צריכים להיזהר לשמור על האנרגיה של הטחול. דיקור סיני יכול לחזק את האנרגיה הזאת ולהימנע מחולשה באנרגיה של הטחול.


האם אפשר לשלב רפואה סינית ורפואה מערבית?

כן בהחלט, ויש יתרון לזה. כשבן אדם סובל מפתולוגיה, הוא רוצה להיפטר הכי מהר שאפשר כדי לחזור לשגרה ולאיכות חיים טובה. ברפואה מערבית קיימות הרבה תרופות שמשפיעות תוך זמן קצר על הרבה מחלות. אבל לפעמים התרופה לא מספיקה כדי לסלק לגמרי את האי נוחות, את הכאב, את התחושה הלא נעימה שמפריע. שילוב התרופות עם הדיקור סיני יכול לעזור להגיע ליעד הזה יותר מהר ועם השפעה לתווח יותר ארוך. אני מסביר.

בוא ניקח לדוגמא בן אדם שסובל מכאב גב תחתון שמקרין לו לאורך הרגל. עשה אבחנה וגילו לו שהוא סובל מסיאטיקה. הרופא נתן לו תרופות אבל הוא עדיין סובל ולא יכול לחזור לעבודה בגלל זה. אם הוא יבוא לדיקור סיני הכאבים יוכלו לרדת בצורה מספיק משמעותית אחרי כמה טיפולים בודדים כדי לחזור לעבודה. אז איך זה עובד? פשוט. אם בן אדם היה סובל מ0 עד 10 בערך 7 ( 0 זה לא כואב בכלל ו10 זה הכי כואב שבעולם) אז התרופות יורידו לו נגיד עד 5 והדיקור יעזור לו להוריד עוד קצת בתחושה. נגיד שביחד הוא יגיע ל3 שזה דבר שהוא יכול לסבול ומאפשר לו לחזור לשגרה. בוודאי שזה עד שהדיקור יעשה יותר אפקט ועם הזמן ירד ל0. לכן, שילוב הרפואה הסינית והרפואה המערבית היא דבר חכם.

דבר שני, בדרך כלל אין התנגשות לשלב את הטיפול של הדיקור סיני ושל הטיפול ברפואה מערבית. הטיפולים לא מתנגשים אחד לשני אלא עובדים במקביל על הפתולוגיה.

דבר שלישי, לפעמים יש תועלת גדולה לשלב, כי תהיה לדוגמא תרופות מצויינות לקבלת הקלה לכאב בזמן קצר מאוד, אבל דיקור סיני יוסיף טיפול בשורש של הבעיה. לא רק לטפל בסימפטומים כאן ועכשיו אלא גם לעבוד בצורה עמוקה יותר כדי שהמחלה לא תהיה כבר חלק מהמטופל. אז השילוב מאפשר הרבה פעמים לטפל בכמה רבדים שונים במקביל.


מה אומרת הרפואה הסינית על הכעס?

ברפואה סינית הרגשות מחולקות ל5 חלקים שמחוברות ל5 אלמנטים. יש את האלמנט של האש שקשור לשמחה, יש את האלמנט של האדמה שקשור לדאגות ויש אלמנט של העץ שקשור לכעס. האנרגיה שקשורה לכעס היא האנרגיה של הכבד. אז בוא ננסה להיות קצת פרקטי שנראה קצת מה ההסתכלות על הכעס ברפואה סינית יכול לעזור לנו להבין יותר מה שקורה בחיים שלנו. במהלך האיבחון ברפואה סינית, המטפל יכול לשאול את השאלה : " האם אתם כועסים הרבה" או גם " האם יש דברים בחיים שלכם שגורם לכם לכעוס " היינו יכולים לחשוב, מה זה משנה לרופא שצריך לטפל בבריאות שלי ולא במידות שלי, לדעת את זה? אבל כן יש עניין חשוב והבריאות קשורה לכעס שלנו ואם נרצה להיות יותר מדוייק הזרימה הטוב החלקה והבריאה של האנרגיה של הכבד בתוכנו קשורה עם הכעס. זה יכול לגרום לכאבי ראש, בעיות בזרימת דם ונדודי שינה. לעבוד על המידה של הכעס זה גם לטפל בבריאות אומרת הרפואה הסינית. לפעמים אצל אנשים, זה מגיע למצב שאי אפשר לשלוט על הכעס. זה כבר מראה על פטולוגיה יותר רצינית. זה יכול להיות ביטוי של תקיעות אנרגית הכבד. הדיקור סיני הוא כלי מדהים כדי לפתוח חסימות מסוג הזה. זה לא דבר נדיר לשמוע בקליניקה של רפואה סינית מטופל שאומר שהוא מרגיש פחות כועס. זה בדרך כלל מעיד על שיפור המצב המטופל. אבל מישהו שרוצה לעבוד על זה לבד צריך להיזהר. חשוב לא להישאר כל הכעס בפנים. העבודה צריכה להיות עמוקה יותר, המטרה זה להחזיר זרימה תקינה לאנרגיה שקשורה לכעס. אנחנו צריכים להיות מסוגלים לכעוס מבחוץ בלי לכעוס מבפנים. זה המצב הבריא. העבודה על השורש חשובה כדי לא רק לעבור את הבעיה למקום אחר. ידעיה איך לאבחן בצורה בסיסית ברפואה סינית יכול לעזור לכל אחד לבדוק את עצמו אם העבודה הרוחני שהוא עושה נכון. לפעמים, העבודה עצמית לא במידה הנכונה ועלינו להקשיב לגוף ולעצמנו כמו שצריך כדי לזהות את זה ולתקן. מטפל ברפואה סינית טוב מסוגל לבדוק ולעזור לכם לדעת יותר על מצבכם הבריאותי. אל תשאירו לבד, יש כלים מדהימים ברפואה סינית כדי לעזור לכם לשפר את הבריאות שלכם ולכן האיכות חייכם.


דאגות יתר, הרפואה סינית מדברת על זה?

דאגות היא דבר שלצערנו הרב מאוד נפוץ. היום יש לנו כל כך הרבה דברים טובים שמשפרים את האיכות חיים כמו אינטרנט, האפשרות לנסוע ברכב, באוטובוס, חנויות מלא מוצרים כדי לספק לנו כל הצרכים שלנו (מזון, בגדים ועוד), יכולת חימום שלא היה קיים לפני 100 שנה... ולמרות זאת הרבה אנשים דואגים. צריך לדעת שהדאגות שלנו מתחילות קודם כל בתוכנו בוודאי שגורמים חיצונים יכולים לעורר לנו דאגות אבל זה רק מעורר דברים שקיימים בתוכנו. דאגות קשורות לאנרגיה של הטחול ושל האלמנט של האדמה. כדי להיות בלי דאגות צריך שהאנרגיה הזאת תזרום באופן חופשי במסלול האנרגטי שלו. המסלול האנרגטי נקרא מרידיאן ברפואה סינית. תקיעות לאורך המרידיאן הזאת יוכל ליצור כאבים, בעיות עיכול ודאגות. כדי שתהיה לנו זרימה חלקה וטובה צריך שתהיה לנו אנרגיה של הטחול חזקה שהיא לא תהיה מושפע מכל מיני דברים חיצוניים. להיות עם אנרגיה של הטחול טובה, זה כמו עץ שהאדמה מאפשרת לו גדילה טובה. בכל משפחה חשוב שתהיה אנרגיה הזאת טובה כדי שבני המשפחה תהיו להם בסיס טוב לגדול בבריאות וברוגע. זה ממש כמו זרע ששמים בתוך האדמה. האדמה מסמל את האנרגיה של הטחול. כולנו מבינים שהגדילה של הזרע תלויה עם האיכות של האדמה. דאגות בתוך משפחה או אפילו בעבודה פוגעת בזרימה הטובה של האנרגיה של הטחול. עלינו לשים לב לזה ולנסות לסלק את הדאגות.היצר לפעמים לא יתן לנו רוגע נפשית ויתן לנו סיבות טובות לדאוג. אפשר להגיד לעצמנו שנפסיק לדאוג לבריאות שלנו. אבל לא לדאוג בפנים זה לא אומר לא להיות אחראי. עלינו לעשות כל מה שצריך לעשות לפי מה שמבינים עם השכל, אבל למרות זאת לא לתת לעצמנו לייצר דאגות. דאגות יתר מכניס אותנו ללופ שלא עוזר לנו לפעול כראוי. יותר בן אדם יצליח להיות חוסר דאגות בתוך מצבים מסובכים ומלחיצים, יותר זה יראה על האנרגית הטחול טובה וחזקה.

עלינו לשמור על עצמנו כדי שאף אחד יצטרך לשמור על עצמנו. לשחרר את הדאגות זה חלק מלקחת אחראיות על הבריאות שלנו.


מיון או רפואה סינית?

במקרים דחופים צריך ללכת למיון. בישראל הקליניקות של רפואה סינית לא בנויות כדי לטפל במקרים דחופים. למרות שדיקור סיני יכול גם לעזור במקרים אלו, יש דברים חשובים כמו נתינת חמצן או נתינת נוזלים וכולי שבישראל יש רק במיון. בסין אפשר לראות דיקור סיני גם בחדרי ניתוח אבל בישראל זה לא קיים. בן אדם בישראל שמרגיש שמקרה שלו דחוף חייב ללכת קודם כל למיון. הוא יכול גם שמה לקבל יעוץ ראשוני בטלפון ממטפל ברפואה סינית כדי לקבל תמונת מצב לפי הרפואה סינית ככל הניתן. המטפל יוכל גם אולי לתת טיפים והנחיות כדי לעזור לחולה. מה לאכול, מה כדאי לו לעשות או מה לא לעשות, איזה תרגילים אפשר לנסות ועוד מלא דברים. הגוף שלנו מדבר ולא להבין אותו לפעמים מקשה כדי לעזור לו בצורה נכונה. הרפואה הסינית אומרת שאנחנו לא מכונה, אלא גוף עם נשמה. המילה נשמה דומה למילה נשימה, כי הגוף שלנו צריך לנשום טוב ולפעמים זה רק חלק מהגוף שנמצא בחוסר נשימה. לדעת איזה חלק מאפשרת להתרכז במקום שצריך באמת עזרה. יותר נבין את עצמנו יותר נוכל לעזור לעצמנו. ההסתכלות של הרפואה הסינית גם במקרים דחופים יכול לתת המון. גם כדי למנוע את המקרה הבא אם אפשר אבל גם כדי לדעת איך להגיב למצבנו. כשזה דחוף,הזמן הוא דבר מאוד יקר, ועלינו קודם כל להגיע למיון הכי מהר שאפשר ולקבל טיפול ראשוני. אם אנחנו מלווים את החולה עלינו לנסות להביא אותו במהירות האפשרית למיון אבל בלי לחץ, עם רוגע ככל שאפשר כדי לא להכניס את החולה לפניקה, דבר שרק יכול לקחת לו אנרגיה, דבר שהוא צריך במיוחד ברגעים אלו. אלה הפוך לנסות להרגיע אותו להגיד לו שהכל בסדר, שאנחנו איתו ונעשה מה שצריך, שהוא יכול להיות רגוע. מילים טובות, אנרגיה טובה רק יכולים לעזור. להגיד שהוא יכול שהוא מסוגל שהוא יצליח לעבור את זה בהצלחה רבה, שהוא חזק. יותר נחזק לו את הנפש עם מילים טובות יותר ניתן לו כוח כדי להתמודד בצורה נפלאה במצב הקשה שהוא נמצא בו. וכשהוא יחזור לעצמו, ירגיש מספיק טוב כדי לחזור לבית, אני ממליץ בחום לדבר עם מטפל ברפואה סינית כדי לראות אם יש אפשרות למנוע שהמצב יחזור על עצמו או רק לעזור לו להשתקם.


מה המקורות של האנרגיה שלנו ברפואה סינית?

יש כמה מקורות אנרגיה משתמשים כל יום כדי למלא את הבטריה שלנו. קודם כל יש את האנרגיה של האוויר שנקראת קונג צ'י. האנרגיה הזאת אכרחי כדי לחיות.אם לא נושמים ולא מתמלאים מהאנרגיה הזאת לא נוכל לחיות. דבר שני זה האנרגיה של האוכל שנקראת גו צ'י. האנרגיה הזאת גם חיוני ותוך כמה ימים בלעדיו והמצב שלנו יתדרדר עד למוות חס ושלום. דבר שלישי זה האינטראקציות עם הסביבה שלנו, המשפחה, החברים, האנשים שפחות מכירים ורק פוגשים באוטובוס במכולת ודברים כאלה. גם הם יכולים לתת לנו אנרגיה אבל פחות מהשתיים שאמרנו קודם. זה דבר פחות חיוני אבל שלאורך זמן יכול לגרום למחלות רבות. לדוגמא אסטמה, היא מלחה שיכולה לנבוע מסביבה לא בריאה ושלא נותן את האנרגיה הנכונה ושהגוף דורש. אפשר להגיד שלא מצליחים לנשום בסביבה שלהם. שיפור הסביבה יכול לעזור למחלה לצאת מהגוף.לפעמים זה לא מספיק ויהיה צורך בטיפול עמוק יותר כדי לסלק אותה מהגוף. אנחנו לא מכונות והסביבה שלנו משפיע עלינו. לפעמים בוחרים עם מי אנחנו הולכים לחיות, עם מי נתחתן, באיזה עבודה נעבוד וכולי. עלינו להיות מודע שהבחירה שלנו תשפיע על הבריאות שלנו ועל האנרגיה שלנו. לפעמים רק נראה את ההשפעה לאורך זמן אבל גם לפעמים אנחנו נוכל כבר מהר לראות את ההשפעה עלנו. דבר רביעי יש אנרגיה שנולדים איתו ונקראת הצ'י המקור. האנרגיה הזאת חשובה ואפשר להשפיע עליה קצת לפי מה אנחנו עושים בחיים.

עלינו לנשום טוב כדי לקבל את אנרגיה של האוויר בצורה טובה, עלינו לאכול בכמות הנכונה ואוכל בריא כדי לקבל אנרגיה איכותית דרך האוכל, עלינו לדאוג שנהיה בסביבה טובה ככל האפשר, ועלינו לשמור על האנרגיה של המקור. הרבה דברים שאנחנו יכולים להשפיע עליהם כדי לשפר את הרמה של האנרגיה שלנו. בוא ניקח את החיים שלנו בידיים וככה נשפר את האיכות חיים.


הכוח רצון לפי הרפואה הסינית

ברפואה הסינית יש 14 אנרגיות מרכזיות שעוברים בגוף. כל אנרגיה עוברת דרך מסלול מוכר שקוראים מרידיאן. לכל אנרגיה יש הרבה פונקציות, ובתוכם פונקציות שקשורות לנפש שלנו. האנרגיה של הכליות קשורה לכוח רצון. יותר בן אדם תהיה לו כוח רצון גדול וחזק, יותר זה יראה על אנרגיה טובה של הכליות שלו. חשוב להגיד שמדברים על האנרגיה של הכליות ולא על הכליות עצמם. יכול להיות בן אדם עם כליה אחת ולמרות זאת עם כוח רצון חזק. כדי לשפר את הכוח רצון עלינו לעבוד על האנרגיה של הכליות. אבל עלינו להבין קודם כל שיותר תהיה לנו רצון חזק שלא משתנה כל הזמן, שהניסיון לא נותן לנו להתייאש זה מראה על כוח רצון טוב, על בריאות נפשית. כשכולם אומרים לנו לא , אתה לא מסוגל, תפסיק, תשנה את הדרך, והרצון שלנו מצליח לעמוד על שלו זה סימן טוב מאוד.זה דבר חשוב לכולם במיוחד לאנשים שיש להם חלומות, שרוצים לעשות דברים מיוחדים בעולם ואין להם סביבה תומכת. הכוח הרצון היא הנותן לנו להמשיך למרות הקשיים והכישלונות.בן אדם שרוצה להפסיק להיות שכיר ולהתחיל לפתוח את העסק שלו גם צריך אנרגיה של הכליות טובה. כי יש סיכוי גדול שיהיה לו אתגרים והרצון שלו צריך להיות חזק כדי לא להיות מושפע. עוד נקודה חשובה היא להיזהר לא להשתמה יותר מדי באנרגיה של הכליות, לתת לה גם לפעמים לנוח כדי לא לרוקן אותה. זה חשוב כי זה יכול לגרום לפטולוגיות אם לא שומרים עליה. אפשר גם לאכול מאכלים שמחזקות את האנרגיה של הכליות. עלינו להיות בהקשבה לגוף וגם לשים לב כשהרבה זמן נמצאים במצב שדורש ממנו את הכוח הרצון שלנו, לפעמים הפסקה, חופשה מאפשר לנו למלא את הבטריה כדי לא להגיע למצב שזה הגוף שעוצר אותנו עם מחלה. בוא נשמור על עצמנו.